Funkar klickerträning på fågelhundar

Läser lite nu och då diverse inlägg där man ifrågasätter om klickerträning fungerar på fågelhundar. Jag ger ,mig inte in i diskussionerna då trådarna blir långa och skapar både missförstånd och saker tas ur sitt sammanhang. Jag har inte heller något emot de som tränar traditionellt är själv skolad där och menar att jag har både kunskap och erfarenhet av att praktisera de metoderna mer eller mindre framgångsrikt. Att jag nu inte valt att fortsätta på den banan bygger på att jag inte vill leta fel varken på hundar eller på mina medmänniskor, och inte vill att mina barn ska korrigera våra hundar. Dessutom tycker jag att det är mycket roligare att träna.

Av och till träffar man på hundar som är bra till trots för deras ägare, de är inte många men det händer och då spelar metoden ingen roll. Vi skulle kunna dra slutsatsen att mycket av det vi vill ha av våra hundar bygger på anlag och instinkter och viljan att vara till lags. I bästa fall så lär sig ägaren att jaga i värsta fall så ökar bara egot.

Att ge ett rakt svar på och ett recept på gör så här så får du en glimrande jakthund kan jag i ärlighetens namn inte ge. Därför att varje hund och ägare är unik. Förmågan att läsa hund är det som är svårt och det som man lär sig över tid.  Därför har jag inget emot at titta på andra dressörer såsom Ceasar Millan vars metoder jag inte är överens om alla gånger man han är duktig på att läsa hund. Jag tycker om att gå i lag med erfarna hundfolk och se hur de gör och läsa deras hundar, är en av anledningarna till att jag nu går upp som jaktprovsdomare för Nordenfjeldske fuglehundklub. Inte alla gånger är jag överens om vad de gör och hur de läser hund men det är lärorikt. Det jag aldrig låter dem göra är att de får ta min hund och visa hur det ska göras, på den punkten är jag mycket bestämd. Om det blir för mycket råling och skriking går jag därifrån. Jag påstår att jag har mycket utbyte av detta och eftersom mycket av det vi vill att hunden ska göra bygger på instinkter så kan vi träna tillsammans utan problem. Om man sedan blir uppfattad som knasig eller har noll koll på det man håller på med får man bjuda på, respekt får man om man är saklig och står för det man tror på utan att gå till anfall. Diskussioner som min metod är bättre än din metod leder ingen vart.

Vilka egenskaper är lika

  • Erfarenhet av att läsa hund.
  • Timning
  • Jobbar med instinkter

Vad skiljer

  • Tänka positivt vs negativt
  • Ledarskap
  • Antal repetitioner
  • Konsekvenserna av fel blir inte lika stora

Klickerträning bygger på inlärningspsykologins grunder och den gäller får alla djur med ryggrad.

Speak Your Mind

*

*