Entering the World of Concepts 12-13/1 2013

This two day work shop will look into the amazing world of concept training with dogs and discover just how much they have to offer us. Create an understanding of concepts and how powerful they are. Look at the different types of concepts and how the dogs apply them to different things. How to puzzle solve and become confident in making choices during learning.

Take a peak at modifiers, comparative concepts and adduction. the workshop will be a mixture of theory, discussion and practical training with your dog.

Anmäl dig här!


Helen Phillips is a professional gundog trainer with a successful team of home bred Viszlas working through the Winter in the field. Helen taught on the Warwickshire College course in Canine Behaviour Education and Training, has achieved the award with Distinction and is a qualified Teacher in Adult Education.

Helen teaches on the Clicker Trainers courses, the Teaching People Teaching Dogs courses and the specialised Gundog Training course. She also organises the K9 Multi Sports events and is author of the Learning About Dogs book: Clicker Gundog.

Gratis föreläsning på Canis City Heimdal 8 oktober

Vi kommer att prata om Klickerträning av fågelhundsvalpen.

Kl 18-20

Vi går igenom vilka grundfärdigheter som vi anser är mest värdefulla i träningen. Och vad vi bör lägga ned mest tid på under den tid som valpen är som mest mottaglig för inlärning.
Vi tar också upp träning av unghunden och vad vi bör vara observant på i den unga hundens utveckling.

Endel träningtips och kanske en och annan jakthistoria blir det också.

Välkomna Anna Karin & Håvard

Bra självkontroll

”Vi har vert og sett etter ryper. Raja fant rype, tok stand, jeg skjøt, – og traff ! Fuggelen datt ned og Raja hentet den, bar den litt og kom så til meg og satte seg og jeg fikk rypa.

Raja var veldig stolt og glad!

Vi avsluttet da og gikk bare sakte hjem. ”

Kom på mailen av en kursdeltagare som börjat träna sin första fågelhund.
Vilken karaktär att gå sakta hem efter en perfekt situation :-)

Har inte träningsmetoden gått ut på datum?

Det skal aldri skje igen
Var och en må träna med den metod som de är övertygad om att det kommer att fungera. Men med tanke på reaktionen från allmänheten på detta videoklipp så undrar jag om det inte är dags att börja tänka om. Jag är inte heller övertygad om att behandla hunden på så sätt att man bär den tillbaka i nackskinnet och ljumsken är så effektiv träningsmetod. Har hunden redan valt att gå efter fågel så ser jag inte vad det har för inlärningseffekt att straffa hunden på detta sätt. Möjligtvis lär sig hunden att hålla sig undan sin förare eftersom den inte förstår vad han egentligen vill, eller blir osäker när förare kommer upp till hunden i samband med fågel.

Liv och Petter kosar sig på jakt

Håvards jaktkompis Petter har lånat Liv för att jaga i höst. Dyra ripor blir det han var ”tvungen” att köpa ny BMW för att Liv skulle åka ståndmässigt. Ser ut som de har det bra på jaktturen i nordtröndelag. Liv ska med ned till Nötteröy och hjälpa till på advokatkontoret och jaga gråfågel på Silververkets skogar resten av hösten.

Fenris laddar inför norskt derby


Vi ser med spänning fram mot fredagen :-)

Fjellstårsas Mejram 2 SKL CK

Meja och Markus var i Bruksvallarna och fick i elfte timmen till ett fågelarbete och blev 2.a med CK. Vann gjorde Åshamaras Diva och och Rickard med 2 fågelarbeten. Grattis till er.

Fjellstårsas PM Kalla 2 UK 20 augusti

Har varit i Stören och startat Kalla åt Göran Falkerby. Har haft henne lite till och från på träning i vår. Fick tillbaka henne i början på augusti och vi har haft fokus på sitt och bli sittandes inte så mycket konditionsträning. Fick gå i 60 minuter och fick en stökk sedan slog hon ned i vind och fäster ett stramt stånd, reser på avstånd rip kull och är komplett lugn i flog och skott. Söket blev lite ojämt i andra släpp då hon var upptagen av markvittring.

Helen Phillips kommer til Midtkilöra Fuglehundsenter i år igjen.

For andre sommeren på rad har vi lykkes i å få Helen Phillips til Tröndelag. Vi er svärt glade for å få tilbake en av de store foreleserne innenfor positivt betinget läring og som dessuten har bred erfaring med stående fuglehunder i England. De ungarske viszlas som Helen trener er jevnlig etterspurt på de större jaktevenemangene i Sör England. Vi har med selvsyn sett hvordan deltakere ved hennes kurser har lykkes i sitt arbeid med å kontrollere hunden i fugl i områder der vilttettheten sett med våre öyne er overveldende. Likeledes har vi også erfart et vel av treningstips og triks som kan overföres til våre forhold i fjellet og i skogen.

 

 

Helen jobber som proffesjonell jakthundstrener med utgangspunkt I sitt egen oppdrett av Ungarske Viszlas og spaniels. Hun underviser dessuten ved Warwickshire College’s kurser i Canine Behaviour Education and Training.
Helen gir leksjoner ved en rekke evenement som f.eks. Clicker Trainers course, the Teaching People Teaching Dogs courses og the specialised Gundog Training course. Hun er forfatter av boken “Clicker Gundog” som kan kjöpes på CANIS.

 

 

Et liten bokanmeldelse av Wendy Hanson (www.clickertraining.com) fölger: ”Tradisjonell jakthundstrening har historisk värt preget av straff og negativ forsterking, men Helen går i mot denne strömmen og peker ut en annen kurs. I denne glimrende boken beskriver hun de glade og effektive sidene omkring positiv forsterkning som treningsperspektiv for jakthunder ved hjelp av en klikker. Denne boken dekker alle ferdigheter som en jakthund skal ha og hun skriver om de fleste fuglehundrasene. Stående fuglehunder som finner viltet står og reiser, spanielene som stöter og apporterer, og retrieverne der noen henter viltet og andre deltar i flere moment. Boken starter med helt grunnleggende trening av valper og unghunder og guider leseren med på en strukturert og lettfattelig måte hele reisen til de mer avanserte jaktferdighetene. Den dekker enmer som å jobbe med instiktive drifter og trening blant konkurrerende motivatorer, ofte oppfatted som umulig å gjennomföre uten bruk av aversive teknikker. Hvordan overbevise hunden om att det er bedre stoppe under reisen istedet for å gjöre det naturlige: ”å jage viltet til det forsvinner ned i hullet, flyr ut av syne, blir fanget eller skutt. Å titte på deg for nye instruksjoner i stedet for å bare titte på fuglen.” Allt dette synliggjöres i boken som bygger på betinget forsterkning som forandring av adferdsmöntre uten å benytte strategier som omgåelse av problemet eller frykt.
Helen forteller at godt feltarbeid bygger på forståelsen av en hund’s evne til å beholde selvkontroll og förerens evne til å oppfatte dette i situasjonen. Boken viser deg hvordan du kommer dit. Egentlig handler hele boken om å forstå hunden og hvilke momenter som spiller inn i dens reaksjonsmönster. Gjennom godt dokumenterte metoder underbygget av sunn kunnskap om läringsteori og hundepsykologi viser boken hvordan hunden kan bli glad i inläring og eieren glad i trening.”

 

 

Velkommen på kurs.

 

Mix vände och kom tillbaka

Måndag kväll var Håvard ute och tränade apport med Mix och Lime när Mix passade på att dra när Håvard fokuserade på Lime och vände ryggen till Mix. Mix blev då påkörd på E14 vid Midtkil, tog i nummerplåten och åkte under bilen ut på andra sidan. Ställde sig upp och segnade ned, bilföraren tog med Mix till Melhus och veterinären där. Trots att Mix är både idmärkt i örat och chipad lyckades de inte få tag på Håvard förrän på tisdag morgon då djungeltelegrafen började fungera.

Han har varit neddrogad, utgången är fortsatt oviss, inga ben är brutna men om han fått någon hjärnskada eller annat men återstår att se. Han äter och gör i från sig som han ska så det är ju bra, han får komma hem i kväll.

Den omedelbara tanken i går morse var att vi skulle ta bort honom, men å andra sidan har man överlevt en sådan stjärnsmäll så kanske det är meningen att man ska leva. Att veterinärbehandla en hund till absurdum är inte min stil , men enligt veterinären så fanns det bra chanser att han ska bli återställd och det kommer att visa sig ganska snart hur pass återställd han blir. Mix är 9 år och älskar att jaga om han inte får det i höst så är hans liv slut oavsett, han är ingen soffahund.

En annan sak du ställs inför är hur värdefull är denna hund och då menar jag inte i pengar. Ja Mix är väldigt värdefull för oss, han gillar att lära sig nya saker, är ovärdelig på representationsjakt, missar aldrig att ta igen en överflygare, tål att det skjuts 54 skott på en dag och att det då tillslut ramlar ned 1 fågel, står fast så att gubbarna hinner upp etc. Han är perfekt att ha med som instruktörshund när unghundar ska prova sina vingar.